tisdag 16 april 2024

Jag och mina bananskal

Varje vecka surfar jag in på och kollar av SF-bokhandelns och Adlibris hemsidor. Jag försöker hålla koll på böcker som är på gång, kollar om det är några kampanjer på något som är av intresse och så vidare. Det är lika mycket att jag kikar efter skönlitteratur som facklitteratur. Särskilt sedan jag fick idén till mitt projekt. 

En sådan dag på Adlibris snubblade jag, jag minns tyvärr inte hur, över boken “Ta Din Tid - Gör mindre men bättre” av David Larsson Heidenblad. Den liknade den litteratur jag läste för några år sedan men jag blev väldigt nyfiken eftersom den uppenbarligen var skriven på, inte bara översatt, till svenska. Alltså i korthet, tidsoptimering, planering och produktivitet för individer ur ett svenskt perspektiv. Något jag alltid saknat. (Nu lär inte det här vara den enda boken men den finns i tryck och är nyskriven.) 

I och med mitt projekt så hade jag också börjat skriva till diverse författare för att på olika sätt be dem berätta om sina skrivrutiner och vanor under en genomsnittlig arbetsdag. Om inte så i direkt svar till mig så kanske de kunde tänka sig skriva om det på sina bloggar eller som ett tillägg på sina FAQ sidor. I Ta Din Tid fanns dessutom en uppmuntran till att höra av sig. Så det gjorde jag. Den resulterande mejlkonversationen känns väldigt betydelsefull för lilla mig. Jag fick dessutom mitt första officiella ja från en författare till att vara med i mitt projekt! Det ökade visserligen pressen på att nu behöver jag bit för bit, ro detta iland. Men jag fick också det mycket nyttiga och kloka förslaget att börja med det som en blogg. Först var jag lite tveksam till hur jag skulle kunna göra projektet bloggvänligt. Det var dock frestande att ha en blogg igen, något jag inte haft på bra många år, nu dessutom med ett mycket tydligare syfte.

 

Det som är så bra också är att David har en blogg, “Konsten att vara forskare”, som i sin tur utgjort en stor del av boken Ta Din Tid. I och med att jag kände mig rostig på bloggfronten så började jag läsa inlägg efter inlägg. Av bara farten under läsningen så utökade jag projekt dokumentet med ytterligare en avdelning avsedd för anteckningar från Davids inlägg. Tänkvärda saker, tips på tekniker, roliga eller igenkännande bitar samsas med mina egna tankar. Jag vågar också hoppas lite på att jag nu snappat upp i alla fall lite smulor som gör mina inlägg lite bättre än innan. Jag läste ju trots allt igenom hela arkivet av inlägg. Då och då märkte jag att de råd som jag fick i vår konversation fanns som hela inlägg utspridda över de 5 år som bloggen varit aktiv.

 

Jag skulle kunna sitta och vara deppig över att jag kom “5 år för sent" men det känns långt mer produktivt att vara tacksam över att ha snubblat över den guldgruva som nu finns där. För det finns så otroligt mycket att hämta där bara man är nyfiken och lite flexibel. Även jag som inte hör till den akademiska världen läser de inläggen och tycker det är spännande även om jag så klart inte kan förstå dem på djupet. (Jag är fortfarande osäker på om jag förstått vad ordet “empiriskt” betyder och hur man faktiskt använder det.) Då ska vi inte tala om alla de böcker, bloggar, poddar, artiklar och annat som David tipsar om. Som jag sa. En ren och skär guldgruva av information, inspiration och incitament. Eller bara trevlig och tankeväckande läsning om man är lagd åt det hållet.

 

Även om det är lite på gränsen till genant att jag gjort ungefär som min egen karta över inläggen så hjälper det mig mycket när jag snabbt behöver friska upp minnet eller dubbelkolla vad en författares bok heter. Jag är lite i valet och kvalet om jag någon gång i framtiden skulle ta och sammanställa en lista på några av guldkornen, alternativt skriva ihop något om de saker som jag tyckt varit extra lärorika. Men det får bli en annan gång

.

Allt detta bara av att jag mer eller mindre halkade på ett bananskal som landade mig här vid det här inlägget. Resan hit har varit för att citera David själv “ett kaninhål av rang.” Ett väldigt trevligt sådant dessutom.


Jag vill klargöra att jag inte magiskt blivit en expert av att läsa Davids blogg även om det hade varit roligt om det funkat så. Jag tror inte att jag har tillgodogjort mig allt som går än. Det tar tid att lära sig saker. Vissa av teknikerna som David tipsar om har han förfinat och använt i flera år, det kan inte kopieras utan måste läras.

 

För att lära mig så måste jag ta min tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar