Jag har en kanske lite konstig vana.
Jag älskar att titta igenom alla kommande böcker som listas på SF-bokhandelns hemsida.
En dag såg jag en bok med knallgult omslag och röd text. “Delta science fiction - historik och bibliografi” av Jörgen Jörälv. Det står också “Svensk Science Fiction Historia” på framsidan. Vilket nog var det som först lockade mig efter att ha insupit det enkla men skickligt formgivna omslaget. (På dess rygg står också att det är bok nummer 006 av hur många som nu blev tryckta i den första upplagan.) Till sist läste jag baksidestexten;
“Namnet kan inte ha undgått någon som läst science fiction i Sverige under 1970- och 1980-talen. Böckerna med de karaktäristiska gula omslagen blev för många den första kontakten med sf-genren och det är kanske därför som de än idag är åtråvärda på antikvariat och bokbörser. Serien gavs ut av Delta förlag 1972–1988 och är med sina över tvåhundra titlar Sveriges mest omfattande sf-utgivning.” (Obs, det är inte hela texten.)
Jag kan inte påstå att jag någonsin haft ett särskilt stort intresse av att läsa sf-litteratur, jag har alltid lutat lite mera åt fantasy-hållet. Men den här boken pockade på mig så den adderades till mitt kalkylark. (Ja, jag samlar alla intressanta böcker och böcker som köpts i kalkylark. Någon gång ska de som redan finns i hyllorna få läggas till i egna ark men det är ett senare åtagande.) I kontohistoriken ser jag att jag förbokade den 9 dagar innan släppdatumet.
Så till själva läsandet.
Den är otroligt välskriven och researchen är omfattande och gedigen.
“Den kanske inte skulle få fler än åtta läsare, men det skulle vara åtta rätt intresserade läsare. Den skulle framförallt vara den bibliografi jag själv önskat finna på Kungliga biblioteket för tio år sedan.” - Jörgen Jörälv
Det tilltalade mig något enormt att den var skriven för “rätt” publik även om den kanske inte var så stor. Den hade blivit utgiven ändå. Boken handlar dessutom om mycket mer som man får inblick i, vilket är intressant för mig som inte var med på den tiden. Hur såg förlagsvärlden ut på -70, -80, -90-talen?, Hur såg fandom-kretsarna ut?, Fanns det sammanhållning mellan sf-fans och fantasy-fans?, Kunde man verkligen ge ut fanzines i Sverige?
Många av de som senare kom att betraktas som "tunga namn” i sf-förlagsbranschen började som fans som skrev in till öppna spalter i tidningar eller fanzines. Det skedde naturligtvis inte över en natt och det var inte utan hårt arbete förstås. Och jag har kommit att förstå att jag har mycket att tacka för att allt det hårda arbetet blev gjort. För det hjälpte till att nära det som blev det svenska rollspels-och dataspels-undret. Inte för att de visste det då, de var upptagna med att vara mitt i det hela. När man snubblar över sådana här fakta och inser vilken betydelse dessa ringar på vattnet lett till, det är både svindlande och vackert på sitt sätt. I alla fall tycker jag det.
Mitt läsande av boken om Delta resulterade i andra ringar också. Till min förtvivlan så insåg jag att jag missat boken “Uppdrag i universum - En bok om Sam J. Lundwall” som gavs ut av Tragus förlag 2021. I en limiterad utgåva om 300 exemplar och alltså omöjlig att få tag på. I bästa fall lär det dröja många år innan jag kanske har turen att få läsa den, om alls. Det är liksom inte en sån bok som man spontant hittar på loppis. (Inget ont om bokfynd som kan göras på loppis, man kan hitta riktiga personliga skatter på loppis!) Däremot lyckades jag hitta ett exemplar av Jules Verne Magasinet, JVM 510, som innehåller Sam J. Lundwalls egen biografi, “På Resa Med Albatross” i alla fall. För mig var det spännande och intressant läsning.
Jag har också adderat SF-litteratur till mitt kalkylark och även införskaffat några titlar. Jag har försökt välja böcker som verkar intressanta och av olika författare. Det känns inte som en lätt uppgift och jag undrar om jag någonsin kommer bli någon stor älskare av SF genren. Men någonstans måste man ju börja. Boken om Delta innehåller också förlagets bibliografi, komplett med bilder av omslagen. Vilket kan bli ett utmärkt hjälpmedel för mig om och när jag känner mig redo att dyka lite djupare.
Jag fascinerades också av att sådan, trots allt, ganska ultranischad och nördig litteratur kunde ges ut på svenska. Det gav mig lite hopp. Det är inte i fokus nu men jag har en dröm om att någon gång kunna skriva en liknande, supernischad och nördig faktabok om seriebutiker. Det jag kommer bära med mig är att skriva för “rätt” läsare. Bra böcker skrivna för sin respektive målgrupp kanske man också kan säga? Uppenbarligen finns det en plats för sådana böcker på svenska i alla fall.
Den som vill kan med fördel kika in på Jörgens blogg på plattformen Tumblr där man kan läsa mer!
https://www.tumblr.com/deltasf
Är man nyfiken och öppen så kan något så enkelt som ett gult omslag med röd text få in en på ett helt nytt spår. Mot nya världar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar